Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Pofonegyszerű gyümölcskenyér almával

2014. október 20. - egy.

Mit csinál az ember lánya, ha hirtelen beérik majd száz kiló alma az eddig alig termő fán? Hát... vakarja a fejét rendesen, az biztos. Aztán nekiáll a napi menü minden elemébe almát csempészni, így a család napokig eszi az almalevest, a hagymás-almás kelbimbót és más hasonló nyalánkságokat. És persze süteményeket. Azok mindig jobban csúsznak. Mint az almás muffin (korábbi recept itt), úgy az almás pite (ez pedig itt) is.

Tegnap este egy gyümölcskenyérre hajazó süteményt dobtam össze, a gyümölcskenyerek mazsolával és kandírozott ragacsokkal teletömött fojtóssága nélkül. Ebbe a süteménybe ugyanis reszelt alma kerül, egy kis fahéjjal és szegfűszeggel kísérve. Az eredmény könnyed, már-már habos, finom, lágy...

Az almás gyümölcskenyér receptje egy közepes őzgerincformához:

17 dkg liszt

17 dkg cukor

17 dkg vaj

3 felvert tojás

2 alma lereszelve

2 evőkanál tej ( ha elég híg a tészta, kihagyható)

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrült szegfűszeg

1 teáskanál őrölt fahéj

gyumolcskenyer.jpg

A vajat és cukrot habosra keverem, apránként hozzáadom a tojást. A lisztet, sütőport és fűszereket a vajas keverékbe szitálom, ha túl morzsalékos, mehet hozzá a tej is. Hozzáadom a reszelt almát, keverek rajta egyet, majd kivajazott formába borítom. A forma aljára kerülhet díszítés, mandulaforgács, aszalt gyümölcs is. A keveréket 180 fokon előmelegített sütőbe rakom, harminc percig sütöm, a formában hagyom kihűlni.

Vigyázat, reggeli tejeskávé mellé nagyon fogy! :)

süti beállítások módosítása