... avagy ezt nem lehet elrontani!
Volt egy kedvenc pitereceptem, amelyet - bár eredetileg almához lett kitalálva - az idény összes gyümölcséből megcsináltam már. "Szárazabb", kevésbé leves terméssel ugyan jobban működik, lédúsabb gyümölcsöknél a tésztát elő szoktam sütni egy kicsit.
Így készül - 26 cm-es formához:
- 5-6 alma
- reszelt citromhéj és citrom leve
- 16 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
A vajat a liszttel, sütőporral és cukorral elkeverem, fél órára a hűtőbe rakom, fóliába csomagolva. Az almákat hámozom, negyedelem, beirdalom, citromos vízben félrerakom. A tésztát kinyújtm, belesimítom a formába, a kilógó széleket levágom. Elrendezem az almákat, majd a tojásból, tejszínből, reszelt citromhéjból álló öntetet rájuk borítom. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt kész. A szilva finom levet fog engedni, de nem fogja eláztatni a tésztát... ez valami isteni!
A bevezetőben használt múlt idő teljesen jogos: a korábbi kedvencet lecseréltem egy még egyszerűbb - és ha lehetséges ilyen, még finomabb verzióra. Ennél a változatnál cukorból is kevesebb kell, de nem mondanám kifejezetten diétásnak.
Nálam ez a nyerő - 26 cm-es formához:
- fél kiló szilva
- 180 gr túró
- 5 ek. tejföl
- 5 ek. olvasztott vaj
- 15 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 tojássárgája
- maréknyi darált mandula
A szilvát kimagozom, félbevágom. Kikenem a piteformát, előmelegítem a sütőt 200 fokra. A túrót a tejföllel, 50 gr cukorral, liszttel és sütőporral elkeverem, kinyúltom, belesimítom a formába. Héjukkal lefelé rápakolom a szilvákat, megszórom mandulával. A maradék cukrot elkeverem a tojássárgájával, ezt is a pite tetejére morzsolom. Kb 30-35 perc alatt megsül.