Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Egyszerű pite - kétszer

... avagy ezt nem lehet elrontani!

2013. november 02. - egy.

... avagy ezt nem lehet elrontani!

Volt egy kedvenc pitereceptem, amelyet - bár eredetileg almához lett kitalálva - az idény összes gyümölcséből megcsináltam már. "Szárazabb", kevésbé leves terméssel ugyan jobban működik, lédúsabb gyümölcsöknél a tésztát elő szoktam sütni egy kicsit.

Így készül - 26 cm-es formához:

- 5-6 alma

- reszelt citromhéj és citrom leve

- 16 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 25 dkg liszt

- 1 kk. sütőpor

- 3 tojás

- 2 dl tejszín

A vajat a liszttel, sütőporral és cukorral elkeverem, fél órára a hűtőbe rakom, fóliába csomagolva. Az almákat hámozom, negyedelem, beirdalom, citromos vízben félrerakom. A tésztát kinyújtm, belesimítom a formába, a kilógó széleket levágom. Elrendezem az almákat, majd a tojásból, tejszínből, reszelt citromhéjból álló öntetet rájuk borítom. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt kész. A szilva finom levet fog engedni, de nem fogja eláztatni a tésztát... ez valami isteni!

 pite.jpg

 

 

 

A bevezetőben használt múlt idő teljesen jogos: a korábbi kedvencet lecseréltem egy még egyszerűbb - és ha lehetséges ilyen, még finomabb verzióra. Ennél a változatnál cukorból is kevesebb kell, de nem mondanám kifejezetten diétásnak.

Nálam ez a nyerő - 26 cm-es formához:

- fél kiló szilva

- 180 gr túró

- 5 ek. tejföl

- 5 ek. olvasztott vaj

- 15 dkg cukor

- 25 dkg liszt

- 1 tasak sütőpor

- 1 tojássárgája

- maréknyi darált mandula

A szilvát kimagozom, félbevágom. Kikenem a piteformát, előmelegítem a sütőt 200 fokra. A túrót a tejföllel, 50 gr cukorral, liszttel és sütőporral elkeverem, kinyúltom, belesimítom a formába. Héjukkal lefelé rápakolom a szilvákat, megszórom mandulával. A maradék cukrot elkeverem a tojássárgájával, ezt is a pite tetejére morzsolom. Kb 30-35 perc alatt megsül.

süti beállítások módosítása