Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Zöldebb élet

2019. június 12. - egy.

savetheplanet.jpg

 2019-re egy nagy fogadalommal készültem: szeretném a lehető legzöldebb háztartást vinni. Ebben lelkes támogatóm Négyéves, aki - hála az elkötelezett óvodapedagógusoknak, Csanád bácsinak és Ági néninek - már zsenge korban magába szívta a ház körüli környezetvédelem csínyját-bínját. Félidő van, így szeretném látni, milyen területen értünk el haladást, és hol kell még változtatni:

Siker:

- A kommunális hulladékunk mennyiségét pár hónap alatt a harmadára csökkentettük. Eddig is szelektíven gyűjtöttünk néhány dolgot, de most kifejezetten odafigyeltem erre, már a bevásárlások során is. 

- Már bevásárlás alatt figyelek a keletkező szemét mennyiségére. Nejloncsomagolás helyett papírzacskó vagy vászonszatyor, joghurtot csak üvegeset veszünk, vagy a helyi tehenészetről hozzuk a tejtermékeket. Tojást csak ismerőstől, ugyanazokat a dobozokat használva. Húst én szinte alig, a család azonban eszik. 

- A Férfi a háznál eladta a motorját, és helyette elektromos biciklivel jár dolgozni. Én babakocsival "krúzolok" az otthon-ovi-piac-posta-könyvtár ötszögben, ami napi 3-6 kilométer sétát jelent. Az autót szinte csak akkor használjuk, ha azt nagyon indokolttá teszi az időjárás, vagy ha sok/nagy dolgot kell szállítani, messzire. 

- A vállalkozás kapcsán a nem szelektálható buborékos borítékokat papírdobozokra és papír alapú, újrahasznosított csomagolóanyagokra cseréltük. A csomagolást, amiben az alapanyag érkezik, szelektíven gyűjtöm, illetve újrahasznosítom. Évente kikerül olyan ékszerkollekció, amely valamilyen természetvédelmi szervezetet támogat, 2019-ben az ORCA alapítvány és a The Ocean Cleanup Project kapja a támogatásokat.

- A fürdőszobában is zöldítettünk: a tusfürdőket már rég szappanra cseréltük, most a sampon is szilárd lett. A fogselymet, fogselyemvillát is lecseréltük, előbbi papírdobozos, utóbbi kukoricakeményítőből készül már. A fültisztító bambusz és pamut, mind komposztálható. A Férfi a házban átállt elektromos borotvára az eldobható műanyag helyett. Sok kozmetikumunkat magam kutyulom, így újabb flakonoktól mentjük meg a környezetünket.

- A konyhában eddig sem használtam erős vegyszereket, mostanában azonban szinte csak természetes anyagokkal tisztítok: szódabikarbónával, mosószódával, citromsavval, ecettel. A műanyag szivacsokat komposztálható luffára cseréltük.

- Minden villanykörte energiatakarékos, befejeződött a ház szigetelése, perlátor van minden csapon. Fürdés helyett zuhanyzunk, az ivóvizet pedig forrásokból hozzuk, kirándulással összekötve. 

- Gyerekruhára szinte alig költünk, nagy részét elraktam Négyéves után. Ő téli gyerek volt, így néha kell csak egy-egy kiegészítés a tavaszi kistesónak. Cipőt viszont mindig újat veszünk, ebből nem engedek.

 

Amiben fejlődhetnénk még:

- Ha aktuális lesz, a fogkeféket is bambuszra cserélem, bár hiába komposztálható a nyél, a sörte általában műanyag, így nem vagyok teljesen meggyőzve.

- Főzés során igyekszem friss és szezonális alapanyagokat használni, de ez nem mindig sikerül. Pedig olyan jó érzés, amikor egy-egy főzés után gyakorlatilag egy maroknyi zöldséghéjat kell csak a komposztra dobnom. Szóval több vega receptet kell keresnem.

- A szárítógép használatát vissza kell fogni télen. Mivel elkészült az új házrész, így nagyobb helyünk van, nem kell kerülgetni a szárítót, ez megoldható.

- A vállalkozással kapcsolatosan nyilvánvaló, hogy a csomagküldő kiskereskedelem nem a legkörnyezetbarátabb tevékenység. Próbálom előtérbe helyezni azokat a megoldásokat, ahol egy fuvarral nagyobb csomagmennyiség szállítható, pl. csomagautomatákba, de azt hiszem, ezen a téren sokat kell még zöldítenünk.

- Nyáron megy a locsolás. Kéne egy kút, vagy egy kis patak a kert végébe, akkor talán jól járnánk, most csak egy házi vízmű és egy nagy kapacitású esővíztároló jelentheti az előrelépést, de egyelőre egyik sincs tervben. Kézi mosogatásnál is szerintem túl sok vizet használok. Egyszerűbb lenne géppel, de nem mindig van türelmem megvárni, hogy összejöjjön egy teljes töltet.

- Sokkal több zöldséget tudnánk magunknak megtermelni, ha volna elég elszántságom hozzá.

- (Külföldi) online vásárlás. Bevallom, korábban engem is beszippantott többek közt a koreai kozmetikumok meg a pár dolláros műanyag kütyük, hiperolcsó bizsuk világa. Aztán inkább sk vagy hazai alternatíva után néztem kozmetikumfronton, könyveket főleg a könyvtárból, kütyüket pedig inkább nem vásárolok, úgyis egy-két hónap (ha egyáltalán) használat után elromlanak.

- Az "egyszerűbb gyermekkor" elve alapján próbálunk alkalmakkor ajándékozni, de egy-egy kéretlen marhaság így is átcsúszik a szűrőn. Ezeket bevisszük az oviba, védőnői rendelőbe, illetve lásd még alább. 

 

Amiben kudarcot vallottunk:

- Haszontalan biszbaszok. Igen, bevallom. Néha elgyengülök, és néha a nagymamák is elgyengülnek, és néha apa is elgyengül, és megvesszük ezeket a műanyag biszbaszokkal teli csokitojásokat. Vagy ami még rosszabb, csak a biszbaszokat magukat. Amelyek általában a kukában végzik egy hét után. :(

- Pelenka. Az első gyerekkel próbáltam a moshatót, de darabja válogatta, hol az első pisitől átázott, hol akkora feneke lett a dednek, hogy a lábát alig tudta összezárni. A használt pelenkák tartogatása, áztatása, ammóniamentesítése sem volt egyszerű feladat, így győzőtt a kényelem - az egész pakkot eladtam egyben. Pedig ha Egyéves is leteszi majd a pelenkát, a megmaradt kommunális hulladékunk annyira lecsökken, hogy gyakorlatilag alig kerül valami a kukába.

- Kenyérsütés. Hiába vannak tuti receptjeim, legtöbbször túl későn jövök rá, hogy elfogyott a kenyér, és valljuk be, két kisgyerek mellett néha örülök, ha vége van egy napnak, és mindenki ágyba kerül, és nem kell nekiállnom a másnapi adagot megsütni.

 

Szóval szép részeredmények, de van még hova fejlődni :)

süti beállítások módosítása