Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Gyümölcsfát telepítünk

... avagy a következő évek a barack jegyében telnek.

2013. október 26. - egy.

... avagy a következő évek a barack jegyében telnek.

"Hát igen, szeretjük a barackot!" - mondtam a faiskolai alkalmazottnak, amikor csodálkozó szemekkel nézett ránk, miután egymást követő két nap is megjelentünk nála. Szombaton vittünk egy kis kajszicsemetét, meg egy nektarint. Vasárnap visszamentünk még egy kajsziért, és ha már ott voltunk, egy golden alma is gazdára talált. Nem volt mit tenni, egyszerűen azon a nagy területen (amit egyébként korábban veteményesnek hívtunk, de a kiskutyapusztítás miatt inkább sztyepp lett belőle) elsikkadt a két fa... most lett belőle négy. A két öreg barack egyébként is "kimenőfélben van", ahogy anyám mondaná, remélem, még időben gondoskodunk az utánpótlásról, és nem maradunk barack nélkül.

nektarin.jpg

Ezekre esett a választásunk:

Bergeron kajszi - "12 nappal a Magyar kajszi után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a 'Magyar kajszi' -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt." Őt pont a hidegtűrése miatt vettük, kiváncsi vagyok, a havas márciusok mennyire fogják megviselni.

Pannónia kajszi - "4-7 nappal a Magyar kajszi-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.
Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki.Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes. Kis méretű szétterülő koronát nevel.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják. Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas." - Ő a kompakt formája miatt került hozzánk, és mert elvileg jól porozzák egymást a Bergeronnal. Meglátjuk.

Mindketten mirabolán alanyra lettek oltva, ami csak úgy vadon burjánzik a szomszédban, és mivel a szilva egyébként is jól érzi magát nálunk, nagy reményeket fűzök a két kis kajszibarackhoz is.

süti beállítások módosítása