Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Nátha elleni házi praktikák

2015. november 10. - egy.

Az előző bejegyzésnek nem várt folytatása van: a mínusz két fokban való önfeledt fényképezgetés folyományként másnapra leterített egy jó kis meghűlés. Torokfájás, orrfolyás, fejfájás, rossz közérzet, egyszóval minden, amit nem kívánunk felebarátainknak. Ráadásul a Férfi a háznál csak estefelé ért haza, így első nekifutásra kipróbáltam a legismertebb házi praktikákat, házi szereket megfázás ellen. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, vagy hirtelen felszökik a lázunk, sajnos nem úszhatjuk meg az orvos látogatását. Addig viszont az alábbi házilagos gyógymódokat vethetjük be nátha esetén:

Torokfájás kezelésére: Az antiszeptikus hatású mézet vethetjük be először. Figyeljünk arra, hogy kanalazása után egy óráig ne együnk, igyunk mást. Torokgyulladásra hatásos még a meleg sós vizes gargarizálás is, egy kanál só elég egy csupor meleg vízbe, ezzel öblögessünk. Anyám erre esküszik: alvás előtt kicsavart, nedves kendőt köt a torkára, arra egy szárazat, és így alszik. Az esetek többségben be is válik.

Köhögésre: Saját készítésű fenyőrügy- vagy lándzsás útifű-szirup. Mindkettő köptető, hurutos köhögésnél is használható. A kakukkfű-tea is hasonló kvalitásokkal bír.

Ivás: Bár ilyenkor pont nem kívánjuk, rengeteget kellene innunk. A hideg vizet inkább meleg teára cseréljük, így jobban fogy. Legjobb választás a gyömbér vagy a csipkebogyó, utóbbi a "bolti" 1000 mg C-vitamin kiegészítésére is szolgálhat.

 

megfazas.jpg

Evés: Saját tapasztalat alapján ilyenkor kerülendők a tejtermékek, csak fokozzák a nyálkaképződést. Együnk egészséges fogásokat, sok zöldséggel... és persze az elmaradhatatlan húslevest! Ilyenkor - ha bírja a gyomrunk - jöhet a sok fokhagyma, torma, csípős paprika is.

Orrdugulásra: Természetes sótartalmú orrspray használatával nyugtathatjuk a nyálkahártyát.Igen hasznos még az illóolajos arcgőzölés; a meleg pára megnyitja az orrjáratokat, oldja a homlok- és arcüregben lévő váladékot, a fertőtlenítő hatású olajok, mint például az eukaliptusz vagy kamilla pedig segíti a gyógyulásunk. A melegítésben az infralámpa is segítségünkre lehet.

Pihenés: Ez az, amit egy kúszó-mászó kisgyerek mellett lehetetlen abszolválni, pedig fontos lenne kipihenni a megfázást. Igen, otthon. Semmiképp nem kihordani lábon, és megfertőzni az egész környezetünket.

(Kép: HáziPatika.com)

 

süti beállítások módosítása