Ez a recept a sógornőmtől származik, és bár eleinte tartottam a kelt tésztától, ezt a töltött kiflit eddig sosem sikerült még elrontani. Könnyű, gyors, remekül variálható, ízlés szerint tölthetjük. Remek vacsora, vendégváró, reggeli - már ha marad belőle.
Hozzávalók:
fél kiló liszt
egy zacskó por élesztő
egy ek cukor
egy ek só
3 dl langyos tej
1 dl olaj
a tetejére egy felvert tojás
+ töltelék
Ahogy én csinálom: egy nagy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és az élesztőt. Az olajat és a cukros tejet is a tálba öntöm, lazán összekeverem, épphogy összeálljon, majd letakarva egy órát kelesztem.
Ha kész, kétfelé veszem a tésztát, mindegyiket körlappá nyújtom, nyolcadolom. A nyolcadokat a szélesebbik végüknél "töltöm", tehát ide jön a kívánt töltelék, majd a keskenyebb vég felé haladva kiflivé tekerem őket. A tetejét felvert tojással kenem, kerülhet rá szezámmag, reszelt sajt. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm.
És mivel töltsük? Sógornőm esküszik a mustáros minivirslire, nálam a kapros túró a befutó (ekkor kicsit tovább kell sütni a túró nedvessége miatt), a férjem a sajtos-kolbászosat szereti a legjobban...