Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Ehető gazok - 1.

2016. április 20. - egy.

Még nem erősödött meg annyira a tépősalátám, hogy az egész családot ellátó adagot nyerhessek belőle, ezért körbenéztem a kertben, mivel tudnám kiegészíteni az ebédnekvalót. Ekkor öltött eszembe az ehető gyomnövényekkel való kísérletezés. A mai étlapon gyermekláncfű, rukkolavirág és tyúkhúr szerepel:

ehetogaz.jpg

A gyermekláncfű levele nagyon finom, a zsenge, zöld, fiatal hajtásokat válasszuk, virágzás előtt lévő növényről gyűjtve, így biztos nem lesz keserű. Legjobb azonnal fogyasztani, nem igazán bírja még hűtőben sem, hamar elfonnyad. Kiváló vértisztító, gyomorjavító. 

A rukkolavirág kicsit kilóg a sorból, mert magát a növényt is fogyasztjuk, de érdemes kísérletet tenni a virágával is, kevésbé intenzív, kevésbé "csípős" íze van. A rukkola maga is egyébként pitypangból lett nemesítve, így szintén étvágyjavító és vértisztító hatással bír.

A tyúkhúrt az elszánt fogyókúrázók már ismerhetik: ez az elterjedt gyomnövény csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az epe- és májműködést, teájának egyenesen zsírégető hatást tulajdonítanak. A virágos hajtást csippentsük le, ez a növény is frissen fogyasztandó.

süti beállítások módosítása