Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Egész évben rukkola

2015. december 22. - egy.

Van a kertnek egy szeglete, ahol igazi vadrukkolát találtam pár éve. Meg van a kertnek egy szeglete, ahová rendszeresen vetünk az apukám-féle rukkolamagokból is. Rukkolából tehát nincs hiány, még akkor sem, amikor gyermekszületés miatt kimarad egy komplett kertészeti szezon. Idén ugye ez történt, szinte csak cukkini, karalábé és paradicsom került az ágyásokba. Na meg pár tő magról nevelt rukkolát is ültettem egy raklap lécei közé (pikkpakkágyás, ennyit a gyomlálásról), és az egyik legjobb döntés volt, hiszen egész évben szedjük őket. A magoncokat csak úgy gyökerestől megmosva, a "felnőtt" növényekről a nagyobb leveleket szedegetve... December közepét írjuk, és a rukkolák még mindig frissek, zöldek, kissé csípnek, ropognak. Naná, hogy ott lesznek az ünnepi asztalon is!

rukkola.jpg

Egy rukkolapesztót gondoltam ki, az elkészítése megegyezik a hagyományos, bazsalikomból készültével. Kell hozzá:

 

- négy maréknyi megmosott, lecsöpögtetett rukkolalevél

- 75 gramm fenyőmag (ne a kínai, annak rossz íze van)

- 50 gramm parmezán reszelve

- egy-másfél deci olívaolaj

- só, bors, citromlé ízlés szerint

- aki szereti, kapribogyót vagy fokhagymát is tehet bele

 

Egyszerű dolgom van, a hozzávalókat csak le kell turmixolni, ellenőrizni az állagot és ízt, és már mehet is a tésztára. 

süti beállítások módosítása