Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Környezetkímélő karácsony - a karácsonyfa

2013. december 18. - egy.

Az előző, környezet- és vélhetően emberbarátabb karácsonyi hozzáállásról szóló elmefuttatás folytatása következik, terítéken pedig az ünnepi dekoráció és persze a karácsonyfa. Utóbbi sokak számára már-már elmaradhatatlan kelléke a Szentestének, de valóban ragaszkodjunk hozzá?

Egy-egy ilyen fenyő hét-nyolc évig is nő, mire kivágható méretű lesz. A gyorsan múló csillagporos varázs után pedig csak bosszant minket a pergő tűlevél, amelyet még májusban is porszívózni fogunk a parketta szegőlécei alól. A türelmetlenebbje ilyenkor nem várja meg a Vízkeresztet, rövid úton megszabadul a fától. Sok esetben az üres szaloncukorcsomagolás, a maradék angyalhaj még a gallyakon van, amikor az utcára kerül a szebb napokat is látott fa. Ezek miatt a komposztálása meglehetősen nehézkes, sőt, néha lehetetlen lesz. Kézenfekvő megoldásnak tűnik a cserepes fa vétele - de akinek nincs vagy apró méretű a kertje, az mit csináljon a csemetével az ünnepek után? (Kérdezem ezt úgy, hogy a bejárat melletti fenyőnk egy év alatt majd' másfél métert nőtt...) Praktikusabb ún. kölcsönözhető cserepes fenyő után nézni, amelyet egy-két hét hősokk után visszavihetünk a kertészetbe.

magvak.jpg

Mióta nem a szüleimmel lakom, nekem egyetlen egyszer volt cserepes minifenyőfám (körülbelül két hónapig bírta a benti klímát), így a számomra legszimpatikusabb megoldás a karácsonyfa teljes elhagyása. Mióta kiköltöztünk, a fentebb említett, bejárat melletti fenyő látja el a karácsonyfa szerepét: közel három méteres magasságával ez a legkisebb és legjobban megközelíthető tűlevelő fánk, ráadásul az ablakból is jól megfigyelhető. Utóbbi azért fontos, mert ez egyfajta madárkarácsonyfaként is szolgál: gömbdíszek helyett cinkegolyók és félbevágott alma, lametta helyett pattogatott kukoricából fűzött girlandok várják a "vendégeket" - sokkal mozgalmasabb és természetközelibb díszei az élő madarak egy ilyen fának!

Az ehető díszek nálunk félbevágott kókuszhéjba, narancshéjba töltve kerülnek a fára, kevés kókuszzsír tartja egyben a köles-napraforgó magkeveréket. Mintegy öt perc alatt el lehet készíteni házilagosan...

süti beállítások módosítása