Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Mit kezdjünk a zöld paradicsommal?

... avagy éretlenül is finom!

2013. október 20. - egy.

... avagy éretlenül is finom!

Hát, ezek a paradicsomok már nem fognak beérni, konstatáltam a kiskertben hajlongva, ahogy még épp narancssárguló példányokat kerestem utóérlelésre. De nem is baj, az éretlen, zöld paradicsomokat is nagyon jól fel lehet használni! Nálunk rendszeresen készül belőlük lekvár és savanyúság is - urbánus barátaim egyiket sem ismerik túlzottan, így mindig érdeklődve kóstolgatják. És nem, nem kell félnünk tőle, lekvárban például egészen egzotikus, különleges ízével hódít, ami egyáltalán nem emlékeztet a jól megszokott piros paradicsoméhoz.

tumblr_mp3fy1Qmi21qbwfato1_500.jpg

Zöldparadicsom lekvár:

másfél kiló zöld paradicsom (mosva-tisztítva-félbevágva), fél kiló befőzőcukor, egy citrom leve és reszelt héja

A paradicsomot kis lángon összerotyogtatjuk, fél óra alatt elég levet enged. Befőzőcukrot adunk hozzá, így megspórolunk egy csomó főzést. Át lehet passzírozni, én mondjuk nem szoktam... Kifőzött üvegekbe töltjük, lezárás után mehet a dunsztba. Lehet kísérletezni a fűszerezéssel, vaníliával, gyömbérrel bolondítani a szokatlan ízű lekvárt.

Zöldparadicsom chutney:

egy kiló zöldparadicsom pürésítve, három közepes fej vöröshagyma karikázva, fűszerek ízlés szerint (só, őrölt kömény, bors, őrölt gyömbér, fahéj, koriander, csili, etc), negyed kiló barnacukor, kanálnyi almaecet

Az alapanyagokat összeforralom, 15 percig főzöm, ízlés szerint ízesítem. Szoktam belerakni kis éretlen, hullott almát is, csak úgy belereszelve. Az evőkanálnyi ecet a végén kerül bele, kavarok még rakta párat, és mehet a kifőzött üvegekbe. Húsok mellé kiváló kísérő!

Zöldparadicsom savanyúság:

egy kiló zöldparadicsom egészben, egy nagyobb fej fokhagyma, 2-3 db csilipaprika, 7 dl almaecet, 10 dkg méz, 1 púpos evőkanál só, néhány babérlevél, egész feketebors, maréknyi mustármag

A megmosott, hibáktól megtisztított paradicsomot a gerezdekre szedett fokhagymával, a csilivel és a fűszerekkel befőttes üvegekbe töltöm. Az ecetet felforralom a mézzel és a sóval, forrón az üvegekbe töltöm. Az üvegeket vízzel telt lábasba állítom, és addig melegítem, amíg a bennük lévő folyadék lassan gyöngyözni nem kezd. Dunsztban hűtöm ki.

süti beállítások módosítása