Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Kerti munkák koraősszel

... avagy a jó kertész metszőollóval és gereblyével kel.

2013. szeptember 20. - egy.

... avagy a jó kertész metszőollóval és gereblyével kel.

 

Ősz.. gondolataimban narancs napsugarak aranyozzák be a pirosodó leveleket, termésektől roskadozó növények pettyegetik tele színfoltjaikkal a kertet. Az ember lánya a lehullott leveleket gereblyézi, és felegyenesedik homlokát törölni, a napnak még van azért egy kis ereje. Hát persze, ahogy én azt elképzeltem... a valóság gyakorta más képet mutat. Az undok szél, a még undokabb, kitartóan áztató eső és a nyomában járó cuppogós sár szerintem senkinek sem hiányzik. Ezen körülmények között a kerti munka is inkább nyűg, mintsem kellemes elfoglaltság.

 

gereblye.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért igyekszem, hogy még a kellemetlen időjárás előtt a koraőszi kerti munkák zömét letudjam. A következő lista alapján haladok, és már egészen jól állok:

 

 

- Tőosztás, a növények átültetése. Most nekieshetünk például a pünkösdi rózsának, az íriszeknek, a liliomnak. A közelgő esők megkönnyítik a gyökeresedést is. A gumós növényeket most kell felszedni!

- Hagymások elültetése. A tulipán, jácint, téltemető, nárcisz, császárkorona, hóvirág és a korai krókusz most kerüljön földbe. A hagyma körméretének megfelelő mélységbe kerüljön!  

- Augusztus végén érdemes örökzöldeket ültetni, hogy még jól begyökeresedjenek. Ezzel ugyan már elkéstünk, de őszre is maradt teendő: összekötözni az olyan ágakat, amelyek a téli hó súlya alatt letörhetnének.

- Pázsitfelújításra, füvesítésre ez a megfelelő időpont. A perzselő hőség és az aszályos nyár után a gyep hamarabb megered a hűvöseb időjárásban. Ekkor már nem kell nyírnunk, füvünk optimálisan kb. öt centis magassággal néz a tél elé. A lehullott leveleket szedjük össze a fűről, mert könnyen berohadhat, elmohosodhat alatta. Ezek a komposztba kerüljenek - kivéve a diófa levelét, amely növekedést lasító anyagokat tartalmaz!


- Gyümölcsfák telepítése. Régebbi szakirodalom az almatermésűeket és a csonthéjasok közül a kajszi és őszi ültetését inkább tavaszi időpontra ajánlotta, kellő öntözés mellett azonban nem valószínű, hogy problémánk adódna. Lombhullás után, október második felében kezdjünk a faültetésnek - mi idén a kiszáradt kajszit akarjuk pótolni és talán őszivel is kísérletet teszünk, bár félek, hogy a tél (ami nálunk jóval hidegebb), károsíthatja a rügyeket.

- Cserjék telepítése. Néhány kivételtől eltekintve (tulipánfa, szabadgyökerű rózsák) október elejére időzítjük a cserjék telepítését is.

- Az elvirágzott egynyáriakat ki kell szednünk a virágágyakból (persze a maggyűjtésről ne feledkezzünk meg!), és nyesedéket, komposztot készíteni belőlük. A kiürült ágyásokba kerülhet késői virágzó hanga, csarab, vagy a népszerű krizantém.

- A cserjék metszésére is kerítsünk sort, ahogy a rózsák is visszavágást igényelnek. Utóbbiaknak a tövét is jól fel kell kupacolni fagykár ellen.

- A dézsás balkonnövények már elfoglalhatják téli szállásaikat: minél hűvösebben telelnek, annál világosabb legyen a hely!

- Ásás és komposztálás. Az érett komposztot most forgathatjuk a kiürült ágyásokba, fák alá, de a zöldkomposztnak való mustármagot is most kell elvetnünk.

- Permetezéssel eddig sosem törődtünk, idén sem fogunk, pedig annak is most lenne az időpontja. :)

 

(Fotó: Praktiker blog)

süti beállítások módosítása