Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

"Katisüti" újrafelfedezve

2016. április 07. - egy.

Gyerekkorom kedvenc süteményei mind-mind felejthetetlenek. Nagymamám "nem lett híres" meggyes piskótája, Kukó citromos süteménye, na és persze ott van keresztanyám is, akinek három klasszikusára is emlékszem. A nagy kedvencek közt ott van az a réteges túrós is, amit csak "Katisüti" néven emlegettünk (bár ilyenkor mindig hosszas kifejtés követte, hogy az ananászos joghurttorta vagy az a csokis tetejű krémes-e az adott Katisüti). Egyébként reszelt túrós, vagy borzas túrós néven is ismeretes az ominózus süti, amelyet egy erős nosztalgiahullámtól vezéreltetve ma megsütöttem. 

katisuti.jpg

A hozzávalók:

Tészta:

egy tojássárgája

egy csomag sütőpor

pár evőkanál kakaópor

400 gr liszt

200 gr vaj

110 gr cukor

A tészta hozzávalóit simán összekeverjük, majd két részre osztjuk a kapott masszát. Az egyik fele a mélyhűtőben pihen egy órát, a másiknak elég a sima hűtő. Közben jöhet a töltelék elkészítése.

Töltelék:

700 gr túró

1 kanál búzadara

3 egész tojás, plusz a tésztánál kimaradt fehérje

reszelt citromhéj

150 gr cukor

A túrót villával szétnyomkodom, összekeverem a citromhéjjal, cukorral, tojássárgájával és búzadarával, majd óvatosan hozzákeverem a fehérjékből vert kemény habot is. 

A hűtőben pihenő tésztát kisebb tepsibe egyengetem, rásimítom a túrós krémet, majd a mélyhűtőből elővett adagot a túró tetejére reszelem egy nagylyukú reszelőn. 170 fokon kb háromnegyed óráig sül.

süti beállítások módosítása