Gyerekkorom kedvenc süteményei mind-mind felejthetetlenek. Nagymamám "nem lett híres" meggyes piskótája, Kukó citromos süteménye, na és persze ott van keresztanyám is, akinek három klasszikusára is emlékszem. A nagy kedvencek közt ott van az a réteges túrós is, amit csak "Katisüti" néven emlegettünk (bár ilyenkor mindig hosszas kifejtés követte, hogy az ananászos joghurttorta vagy az a csokis tetejű krémes-e az adott Katisüti). Egyébként reszelt túrós, vagy borzas túrós néven is ismeretes az ominózus süti, amelyet egy erős nosztalgiahullámtól vezéreltetve ma megsütöttem.
A hozzávalók:
Tészta:
egy tojássárgája
egy csomag sütőpor
pár evőkanál kakaópor
400 gr liszt
200 gr vaj
110 gr cukor
A tészta hozzávalóit simán összekeverjük, majd két részre osztjuk a kapott masszát. Az egyik fele a mélyhűtőben pihen egy órát, a másiknak elég a sima hűtő. Közben jöhet a töltelék elkészítése.
Töltelék:
700 gr túró
1 kanál búzadara
3 egész tojás, plusz a tésztánál kimaradt fehérje
reszelt citromhéj
150 gr cukor
A túrót villával szétnyomkodom, összekeverem a citromhéjjal, cukorral, tojássárgájával és búzadarával, majd óvatosan hozzákeverem a fehérjékből vert kemény habot is.
A hűtőben pihenő tésztát kisebb tepsibe egyengetem, rásimítom a túrós krémet, majd a mélyhűtőből elővett adagot a túró tetejére reszelem egy nagylyukú reszelőn. 170 fokon kb háromnegyed óráig sül.