Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Ehető gazok - 3.

2016. július 12. - egy.

Mi az, ami mostanában nő az árokparton, és ehető? Itt van például a vöröshere, ami legalábbis általános iskola környezetismeret órájáról ismerős. Akkor mint takarmányfélét tanultuk, de ez a kis növényke az emberek számára is valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba, ráadásul őszig virágzik. Gyógyhatása leginkább a női bajok esetén mutatkozik meg (menopauza, terméketlenség, menstruációs problémák esetén fitoösztrogén tartalma segít), de ekcémára, depresszióra, daganatok ellen, légúti fertőzésekre is használja a népi gyógyászat, leginkább teaként. Mehet vadvirágokból készült limonádéba, salátába is - a virágfejeket szoktam felhasználni.

 

ehetogazok3.jpg

Aztán jöhet a pipacs, az utolsó virágokat még megtalálhatjuk. Vágottvirágnak, vázába abszolút nem ajánlható, helyette inkább szárítsuk meg a szirmokat, télire nagyon jó kis köhögés elleni teát tudunk belőlük főzni, ami enyhe nyugtató hatással is bír. Vagy mehet a már korábban ismertetett házi fürdősó keverékbe is akár..

Végül az igénytelen, tarackolva terjedő cickafark jön, amely nem csak ismert gyógynövény, de egyes tájegységeken leveleit, virágait salátákba is belekeverik. Erre érdemes minél fiatalabb növényt választani. Minél naposabb időben (például mostanában) szedjük, ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalma! Ezt a növényt elsősorban nőgyógyászati, gyomor- és veseproblémákra használják, legismertebb felhasználási formája a tea, de nőgyógyászati gondok (gyulladások, folyás) esetén a belőle készült ülőfürdő is igen hasznos, ekkor egész éjszakára áztassuk hideg vízbe a növényt, majd melegítés után adjuk a fürdővízhez. Palástfűvel kiegészítve menstruáció rendezésére ajánlható. 

süti beállítások módosítása