Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Az első talajmenti fagyok

... avagy ez már visszavonhatatlanul a tél irányába mutat.

2013. október 06. - egy.

... avagy ez már visszavonhatatlanul a tél irányába mutat.

Egy hete szombat hajnalban már a kocsi szélvédőjére fagyott deret kaparhattuk egy túlontúl korai indulás miatt, és a héten a már beharangozott talajmenti fagyok is megérkeztek, nem egyszer nulla fokra ébredtunk (szerencsére kint, nem bent volt ennyi). Őszintén szólva a tavaszi fagyok szerintem jobban veszélyeztetik a még ébredező növényeket (és képesek derékba törni egy-egy kertészeti "szezont"), az őszi hidegek pedig inkább az átmenetet, a felkészülést képezik a téli nyugalmi állapot felé. Ezért nálunk a védekezés leginkább azokat a dézsás növényeket érinti, amelyek huzamosabb ideig nem szeretik a nagy hideget: bekerül a leánder, a szerelemvirág, és feljebb költözik az apró citromfácska is.

talajmentifagy.jpg

A nagyobb kiterjedésű gyümölcsösökben, szőlőben azonban - főleg a sikeres késői szüret reményében - elengedhetetlen a hideg elleni védekezés. A legjobb megelőző módszerek közt tartják számon a következőket:

  • Megelőző módszer, a fagyzugok, azaz a lefolyástalan mélyedések megszüntetése árkok ásása útján, lejtős telek felső részén tömör kőkerítés v. sűrű élősövény létesítése, alsó részén minden akadály eltávolítása a lefolyó hideg levegő útjában.
  • Nagy füstöt adó, nedves tüzelőanyagok lassú égetése sűrű halmokban. A füst a szélcsendes időben a megvédendő terület felett marad, meggátolja a hőkisugárzás útján történő lehűlést, a vízpára ezenkívül még a harmatpontot is emeli s ezzel a lehűlés lehetőségét csökkenti.
  • A levegő melegítése számos kis kályhával, ezeket olajjal v. hulladék-tüzelőanyaggal fűtik.
  • Permetezés v. elárasztás vízzel, ez növeli a levegő páratartalmát és a fagyáskor felszabaduló fagyási bő a lehűlést mérsékeli, a vízréteg a növényt megóvja az erősebb fagytól.
  • A növények betakarása papírsüvegekkel, szalmával, földdel. Hatásos még az agrotextil, a sűrű szövésű fátyolfólia - a sima átlátszó PE fólia azonban nem ajánlott!

(Fotó: Boon.hu)

süti beállítások módosítása