Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Smarni gyorsan

2015. július 18. - egy.

Nem, a smarni nem tipikusan nyári ínyencség, hacsak annyiban nem, hogy valóban pillanatok alatt elkészíthető - nincs az az isten, hogy én kánikulában órákig járassam a sütőt! Ezért maximum valamilyen idénygyümölcsös pohárkrémet, vagy a kaisersmarn-hoz hasonló pikkpakk-sütiket vállalok csak. Ráadásul mivel ez esetben nem grízzel készül, kevésbé macerás. Na de lássuk:

smarni.jpg

 

Három tojást kettéválasztunk, a sárgáját 15 deka liszttel, 3 evőkanál cukorral, egy zacskó vanilincukorral és a csipet sóval összekeverjük, állni hagyjuk, míg elkészül a felvert fehérje. A tésztához hozzáadunk két-három marék rumba áztatott mazsolát, majd az elegybe óvatosan beleforgatjuk a kevés citromlével felvert fehérjéket is.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kisebb tepsiben vajat forrósítunk, beleöntjük a masszát, kb. húsz perc alatt aranybarnára sütjük, majd villával apróra tépkedjük, lekvárral tálaljuk (itthon most épp fahéjas szilva van nyitva, a klasszikus barackíz helyett így is isteni!).

süti beállítások módosítása