Hogy miért örülünk a csapadékos nyárnak? Ha másoknak nem is, a gombaszedőknek kedvezett az elmúlt hetek időjárása. A Férfi például kutyasétáltatásból egy óriási lapulevéllel tért vissza tegnap este, benne pedig néhány gomba. 'Ez lesz a vacsora!' - jelentette be büszkén, míg én szkeptikusan nyúltam a gombahatározóért... de mit is fogunk enni? A Férfi fő-zsákmányejtőként gyapjas tintagombaként azonosította jóval leszedésük előtt a gombákat, amit látszólag a határozó is megerősített - a biztonság kedvéért azonban lefotóztuk a zsákmányt és átküldtük egy gombavizsgálói végzettséggel rendelkező segítőnek is. Igen, ez valóban gyapjas tintagomba, jött vissza a válasz, így este nyolckor nekiálltam, hogy összedobjak valami ehetőt a meglehetősen üres hűtőből.
A gombát megmostam, a "gyapjas" kalapokat ledörzsöltem, majd apró darabokra karikáztam a tönköt és a kalapot is. A kalap hajlamos függőlegesen berepedni, így gyakorlatilag felkockázta önmagát... Három gerezd fokhagymát kevés olajon megdinszteltem, erre került a gomba és egy kevés szárított majoranna és bazsalikom. Engedett levet, de nem volt vészes. Ahogy a lé elpárolgott, fél doboz sűrített paradicsom került a gombára, egy kis tejszínnel szelídítettem az ízeken, és al dentére főzött pennetésztával keverve tálaltam.
Az igen finom ízű, értékes étkezési gombáról ilyen érdekességeket is megtudtam:
- Szaprobionta, tehát képes a talajban élő óriási mennyiségű, sokszor kártevőként tevékenykedő, de igen apró, néhány milliméteres fonálférgek elpusztítására, így tekinthetjük húsevőnek is.
- Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása, elérheti az orvosi gyakorlatban használt antidiabetikumok hatásfokát és a hatás tartósságát.
- E fajból - és más nagyobb termetű tintagombákból - régebben tintát készítettek. Innen kapta magyar nevét is.
- A közhiedelemmel ellentétben alkohollal fogyasztva nem okoz mérgezést, a ráncos tintagombában található koprin viszont gátolja az alkohol lebontását és diszulfirám típusú mérgezést okoz.