"Hogy is néz ki az a szilva?
Hamvas és kék a ruhája,
ha szétnyitod, magvát látod,
lédús húsát megkívánod." (Pete Margit / Hogy is néz ki?)
Bizony így néz ki az a szilva, mégis az utcákat járva mennyi hullott, lottyadt, autók kereke alatt szétbuggyant gyümölcsöt látni a környékünkön! Hát miért nem szeretjük mi a szilvát? Mert mi igenis szeretjük, a hátsó szilvafákról már le is szüreteltem a leszüretelendőt. Az íze mindenkinek beugrik, az azonban kevésbé ismert, hogy bizonyított gyógyhatásokkal is rendelkezik. Nézzük, mik azok!
1- Koleszterincsökkentő:
Ha a vérerek elveszítik rugalmasságukat, beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint normalizálja a vér koleszterinszintjét is.
2- Veseműködést serkentő:
Amennyiben aszalt szilvát beáztatunk, és húsz percig főzzük, hűtés után egy rendkívül magas ásványianyag tartalmú levet kapunk. Ha naponta fogyasztunk belőle, serkenthetjük vele a vese működését. A benne lévő kálium és a szerves nátrium segít a szervezet vízháztartásának szabályozásában.
3- Emésztési zavarok:
A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Vashiány esetén a természetes forrásból, például aszalt szilvából származó vas felszívódása sokkal sikeresebb, mint a tabletta formában szedett vaskészítményekből (nem mellesleg az sem elhanyagolható tény, hogy a szilva nem okoz székrekedést, mint megannyi vastabletta...).
Egyszóval, itt az ideje megszeretnünk a szilvát! Hamarosan megosztom kedvenc szilvás receptjeim, hogy még nagyobb kedvet csináljak a szilva fogyasztásához.
(Fotó: PixelTigris.hu)