Itt az ősz, és idén valahogy rengeteg a dió azon a fánkon, ami eddig nem nagyon remekelt. Ráadásként két szomszéd telekről is kaptunk még termést, szóval tényleg nem tudom már hova tenni... Ezért elég gyakran elkészítem ezt a pofonegyszerű édességet - és persze azzal nyugtatgatom magam, hogy a dió miatt sokkal egészségesebb, mintha fél tábla csokit ennék meg.
A sós karamellás dióhoz mindössze egy serpenyőre, tíz deka cukorra és egy evőkanálnyi vízre van szükségünk. A cukor megolvasztásával lassú tűzön karamellt készítünk, ez mindössze pár perc.
Amíg szép világosbarna és folyékony, beleszórjuk a dióbeleket (vagy mazsolát, vagy ízlés szerint bármit, de tényleg), átforgatjuk őket egy spatulával, mehet rá pár csipet só. Ez nyilván elhagyható, de érdemes kipróbálni a sós változatot is, meglepően kellemes. Szóval ha már minden dióbelünk csillog a karamellmázban, akkor az egész egyveleget sütőpapírra öntjük, és megvárjuk, amíg kihűl. És kéééész!