Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Jég-helyzet

2017. február 02. - egy.

Míg nagyanyám a karosszékből figyeli a jégtánc EB-t, mi a házunk előtt pörgünk dupla leszúrt Rittbergereket. A kemény mínuszok, az ónos eső és a pár héttel ezelőtti hó jégpáncéllá fagyott kombinációja a következő téli olimpia műkorcsolya számainak zökkenőmentes lebonyolítását ígéri - merjünk hát nagyot álmodni, jöhet a Budapest 2026 Winter Olympics!

Valószínűleg az ötletem nem arat osztatlan sikert, főleg a helyi fórumok hozzászólásait elnézve. Nézzük akkor a leggyakrabban emlegetett tényeket:

  • Két hete nagyobb mennyiségű hó hullott, a városvezetés pedig a forgalmasabb utakon kotortatott csak.
  • A járda tisztítása a lakó, a közút tisztítása az önkormányzat felelőssége.
  • Makkosmárián jellemzően nincs járda. Sőt, jellemzően aszfaltút sincsen.
  • Bár belterület, számtalan üres telek, ritkán látogatott hétvégi ház áll itt - a tulajdonosoknak pedig vélhetően nem az volt az első gondolatuk a havat látva, hogy vajon a "víkendbe' le van-e tolva" az utcafront.
  • Körülbelül háromszáz méter tengerszint feletti magasságon képtelenség megoldani a síkosságmentesítést.
  • Illetve ahogy azt nemzetközi példák bizonyítják, meg lehetne oldani, de a szóróautó csak nem akar érkezni.
  • Az önkormányzat a kétnapos ónos eső után kezd el hómunkás önkénteseket(!) keresni.
  • Az érintett területeket könnyebb katasztrófaövezetnek nyilvánítani és rendelettel lezárni, mint effektíve megelőzni a totális eljegesedést.
  • Kukásautó, bevásárlás-kiszállítás, motorospostás, pizzafutár nem bír feljönni, a lakosság nem bír lejönni.

Majd miután minden hozzászóló melegebb éghajlatra küldte az önkormányzatot, BVV-t, közterületeseket, a többi fórumozót, Magyarországot, Orbánt, és ezek édesanyját, Facebookon alakul a forgalmi helyzet jelentésére létrehozott poszt, ahol mindenki ötpercenként frissít és messiásként várja a felbukkanni csak nem akaró bobcatet. Hozzánk még mindig nem jöttek, bezzeg ha múlt héten küldik a hókotrót, itt sem sóztak semmit még, a Megyei út korcsolyapálya, a Makkosi még mindig le van zárva, ez milyen tipikus magyar, nem azért adózom...

Az, hogy bárki lapátot ragadna, és cirka fél óra alatt feltörne egy tízméteres szakaszt mondjuk a saját portája előtt, na az bezzeg derogál. Pacsi!

jegesedes.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása