Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Házi fahéjas csiga

2016. november 19. - egy.

Ha engem kérdezel, fahéjas csiga >>>>>> kakaós csiga. Ráadásul ha fél óra alatt meg is van az egész, sütéssel együtt, akkor dupla nyeremény, sőt, tripla, mert egyetlen fémtálban készül, mosogatni sem kell sokat. Ezt a receptet eredetileg egy teleírt lapon őrzöm, anyukám valamelyik szakácskönyvéből írhattam ki, és nem is akartam felrakni, de az Instagramra posztolt fahéjas csigák alatt túl sokan kérték el a receptet, és egy linket mégiscsak egyszerűbb elküldeni. Tehát szócséplés helyett "küldöm mindenkinek, aki szereti":

 

fahejas_csiga.jpg

A tésztához: 10 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, fél kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg cukor, 15 dkg joghurt, másfél dl tej

Tölteléknek: 5 dkg cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj

220 fokra előmelegítem a sütőt, és megolvasztom a vajat. Három-négy evőkanálnyit félrerakok, a többi keverőtálba kerül. Hozzáadok mindent a tészta hozzávalóiból (a szódabikarbóna egyébként opcionálisan elhagyható), majd összekeverem. Egy lágy tésztát kell kapnom, amelyet kb fél centi vastagra kinyújtok. Törekedjünk a fekvő téglalap alakra az egyforma csigák miatt. Ha megvan a tégalap, lekenem a félrerakott olvadt vajjal, rászórom a töltelékhez kellő cukor- és fahéjmennyiséget, majd kb két-három centi vastag csíkokra vágom. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen csigákat szeret: aki nagyra és vastagra vágyik, vágja a fekvő téglalapját vízszintes irányban nagyobb csíkokra. Aki kisebb, formásabb csigákra voksol, függőlegesen vágja a vékonyabb csíkokat. Ezeket mérettől függetlenül fel fogjuk tekerni, majd óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Kész is. Lehet cifrázni, ha gyümölcsös joghurtot használunk: legutóbb almás-mangós ízűvel készítettem, de a banános is nagyon fogyott.

süti beállítások módosítása