Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Elronthatatlan pogácsa recept

2016. október 15. - egy.

A sütővel fűtés nagyon megy mostanában, amikor valahogy nem akaródzik lebattyognom a pincébe, hogy begyújtsak a kazánba. Úgyhogy inkább a sütőt járatom, amíg a Férfi haza nem jön - persze nem üresen, így a vacsora is egyből le lesz tudva. Legutóbb például sajtos pogácsa készült, mégpedig egy Ági néni "elronthatatlan" receptje alapján.

pogacsa_1.jpg

(Annyit tudni kell rólam, hogy nagy szakértője vagyok az elronthatatlan dolgok elrontásának. Törhetetlen edény? Csak kerüljön a kezeim közé. Hülyebiztos összeszerelési útmutató? Valami tuti fejjel lefelé lesz. Kézenfekvő megoldások? Nosza, a pofonegyszerűből is tudok túlbonyolított-agyonkombinált bármit csinálni, ez valami csúcs adottságom. Ezért kellő körültekintéssel kezelem az elronthatatlan recepteket is - ez esetben azonban tényleg egy jól működő pogácsareceptet sikerült találnom, úgyhogy viszlát lapos tallérok és belül nyers parittyakövek!)

Szóval így lesznek tuti sajtos pogácsáink:

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 200 gr vaj, 2+1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 instant élesztő vagy 5 dkg friss, 2 teáskanál só, sajt

Az élesztőt ujjnyi langyos tejben, nagyon kevés cukorral felfuttatom (instant élesztőnél még ezzel sem kell nagyon vacakolni, bár én azt is szeretem felfuttatni), közben kimérem a lisztet és összemorzsolom a vajjal. Belekeverem az élesztős elegyet, két tojássárgáját és a tejfölt, sót. Fél órát kelesztem, majd átgyúrom, és kinyújtom. Itt jön a trükk: a kinyújtott tésztát többször összehajtom, mindig egy irányba, és megint hagyom egy kicsit kelni, úgy fél órát. Majd kiszaggatom a pogácsákat, tojássárgájával megkenem és reszelt sajtot szórok rá. Vagy tökmagot. Vagy köményt. Vagy bármit :) A tepsit nem rakom egyből a sütőbe, megintcsak hagyom egy kicsit kelni. Végül 180 fokon sütöm őket pirosra.

 

egyszeru_pogacsa_recept.jpg

A végeredmény magáért beszél: falatnyi (főleg, ha a fokhagymaszaggató bigyuszával szaggattam, alkalmasabb eszköz híján!) pogácskák, amelyek csak úgy etetik magukat. Puhán elváló rétegek, roppanós teteje, keményebb alja, hammm... Szerintem az apró finomabb, mint a benga nagy pogi, de hát ez már tényleg egyéni ízlés kérdése.

süti beállítások módosítása