Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Így fess táblát a falra!

- avagy táblafesték trükkök házi firkafalhoz

2016. október 06. - egy.

Ahogy már írtam, nyáron elég nagy fába vágtam a fejszémet, amikor házilagos lakásfelújításba fogtam. Az egész igazából azzal a feketére festett fallal indult, amely lavinaként magával húzott a változtatások útján. És hogy miért pont fekete? Mert szerettem volna egy amolyan "firkafalat" létrehozni, ahol Anna kedvére kreatívkodhat, és még az sem lesz baj, ha történetesen a kréta megszalad, és a szomszédos fehér falakra is jut belőle. Korábban erre a célra az ablakot használtuk, folyékony krétafilccel rajzolt az üvegre, amelyet azonnal le is tudtunk törölni. Mindezt az ablakpárkányon állva, tehát folyamatos szülői felügyelet alatt... Jó, bevallom, önös érdekek is vezéreltek, mert valljuk be, azért kicsit uncsi másfél órán át az ablakpárkányt támasztani, és ezredjére is lerajzolni a zebra fenekét, meg a füvet nyíró szomszédot (ne is kérdezzétek!)

tablafal_diy.jpg

Lényeg, hogy kellett egy felület, ahol szép kényelmesen le lehet ülni és biztonságosan alkotni. Erre pedig a kiszemelt fal- és ajtófelület tökéletesnek bizonyult. Fogtam hát az évekkel korábban megvásárolt Supralux lábazat- és homlokzatfestéket, és kentem vele egy próbát a kert végében álló kis játszósarokban. A lecsiszolt raklapokon szépen kiállta a próbát, hihetetlenül hamar megszáradt, és a sorozatos eső és tűző napsütés sem fakította meg.

kretafal_hazilag.jpg

A teszten felbuzdulva lekentem először az ajtót (szabadban, bakokon tényleg percek alatt száradt), majd kis maskolás után jött a fal és az ajtókeret is. Itt már kicsit lassabb volt a száradás, de pont belefért egy délutáni alvásba. A festék pedig kiválóan terül és nagyon jól fed, két réteg után is megmaradt fél dobozzal. Jöjjön pár tipp és trükk két hónapos aktív táblafal-használat után:

- Természetesen homlokzatfesték helyett speciális táblafestéket is használhatunk, de az előbbi sokkal költséghatékonyabb. 100 ml Pentart táblafesték 800-900 Ft körüli áron kapható, Skolatex táblafestékből1 liter 5500 Ft-ért, míg az egy literes Supralux homlokzatfestékért mindössze 2000 Ft-ot fizettem.

- Festéskor érdemes mindig egy irányba húzni az ecsetet, hengert, így lesz szép egyenletes a felület. (Mintha csak Mister Miyagit hallanánk a Karate Kölyökkből!).

- Mindenképp várjuk meg a teljes száradást! Mi egy hétig nem használtuk, biztos, ami biztos, és az első pár törlést is csak száraz ruhával végeztük.

- Apropó, törlés. Nedves ronggyal persze szebb az eredmény, de a falak érdekében lehetőleg ne tocsogósan vizes szivaccsal töröljünk.

- A kréták közt lehetnek eltérések, az olcsóbb verzió gyakran nagyon könnyen porol, porlik, némelyek meg olyan tömörek, hogy szó szerint csak karcolni lehet velük. Érdemes előtte tesztelni. Ha a krétapor miatt inkább folyékony krétát vennél, ne tedd. Az inkább műanyagra, üvegre való, porózusabb felületen letörölhetetlenül megmaradhat - legalábbis ez a mi tapasztalatunk.

- Több helyen olvastam, hogy használat előtt érdemes beavatni a táblánkat, mégpedig úgy, hogy a kréta lapjával az egészet besatírozzuk és etöröjük. Jelentem, enélkül is működik a dolog.

- A többi fal biztonsága végett maradunk a fehér krétánál, de a bátrabbak nyugodtan hadrendbe állíthatják a színes verziókat is :)

 

Jó szórakozást!

süti beállítások módosítása