Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

A lotyó dicsérete

... avagy lekvár készül a fosószilvából

2016. július 26. - egy.

Előre leszögezném, hogy ez a lotyó nem az a lotyó. Mármint rossz az, aki rosszra gondol. Én épp a lotyószilvára, amit fosókának, ónabónának, mórabórának, potyókának, mirabolánnak és mirabellának is ismerünk. Személy szerint a mirabella elnevezést preferálom, olyan hercegkirálykisasszonyos hangzása van, ellenben a mirabolán inkább egy másodfokú egyenlet megoldóképletét idézi. A fosóka meg... hát nem tudom, mekkora sikere lenne a "Fosó, 2016" feliratú lekvároknak. Erről a növényről van szó egyébként:

 mirabella_lekvar_1.jpg

Még a székesfővárosunkban is "vadon" terem, mármint az utcán, valószínűleg jó illatú, apró fehér virága miatt ültetik, nem számolva a nyár végével, amikor túlérett, rothadó hullott termése enyhe cefreszaggal lengi be a környéket (lásd még: eperfa). Nálunk is találtam, és hoztam is egy fél vödörnyit a szomszéd bácsitól. Magában nagy mennyiséget nem lehet megenni ebből a kissé savanykás szilvából (lásd még: fosó), mi legyen vele?

Azt hiszem, a legjobb dolog: lekvár. Tavalyelőtt sárgadinnyével készítettem, idén sárga- és őszibarack és barackpálinka került bele, és bombasztikus lett - mondom ezt úgy, hogy önmagában sem a sárgadinnyét, sem a barackpálinkát nem bírom elfogyasztani. A kis lekvárreceptes könyvembe ezt a két receptet jegyeztem fel anno, (forrásuk nélül, sajna):

 

SÁRGADINNYE-MIRABELLA lekvár

2,5 kg mirabella, tisztítatlan mennyiség

1 kg sárgadinnye, tisztított mennyiség

0,8 kg cukor

1 csomag 3:1 dzsemfix

A mirabellát kimagozzuk, felvágjuk, fazékban főni tesszük. A sárgadinnyét apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a már összeesett szilvához. A dzsemfixet cukorral keverjük, nyakonöntjük a gyümölcsöket. Forrás után még öt percig főzzük, majd csírátlanított üvegekbe kerül.

 

A másik lekvárnak nemes egyszerűséggel a 'nyár' nevet adtam, nem véletlenül.

 

NYÁR lekvár

1 kg mirabella, tisztítva

1 kg őszibarack, tisztítva

0,5 kg sárgabarack, tisztítva

1 rúd vanília, kikaparva

1 kávéskanálnyi durvára őrölt rózsabors

3 evőkanál barackpálinka

1 csomag 4:1 dzsemfix

30 dkg cukor

 

A mirabellát felfőzöm, átpasszírozom, jöhet bele a barack, kisebb kockákra vágva. Belerakom a cukrot és a rózsaborsot, kb húsz perc múlva a zselésítőt is. Nagy lángon bugyogtatom öt percig, beleöntöm a pálinkát, és gyorsan tiszta üvegekbe szedem.

süti beállítások módosítása