Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Rózsamánia

2016. június 06. - egy.

A kertben most nyílnak a rózsák, és azt vettem észre magamon, hogy teljesen mániámmá vált a virágok illatának, ízének, aromájának élvezete. Nem elég, hogy vázába kerülnek a virágok, de szívesen kísérletezem a kulináris felhasználásukkal is. Ehhez az illatos szirmokkal érdemes egy próbát tenni. Teszem limonádéba, reggeli müzlihez, joghurtba, túrógombóc mellé cukorhoz darálva...

rozsa_3.jpg

rozsa_2.jpg

A kis receptes gyűjteményemben pedig a rózsaszörp és a rózsalekvár is szerepel, bár eredeti forrásuk már rég ismeretlen:

 

Rózsaszörp

15 dkg illatos szirom, 1 liter víz, 1 citrom héja, cukor

Lassan, fedő alatt főzöm, míg a szirom el nem veszti a színét. Leszűröm, egy bögre léhez fél bögre cukor kerül. Újraforralom, kb. fél-egy percig, majd steril üvegekbe töltöm.

 

rozsa_1.jpg

 

Rózsa-levendula zselé

3 alma hámozva-reszelve, 80 gr rózsaszirom, 10 szál levendula, 30 dkg cukor

Rózsaszirmokból a sárga vacokrészt kivágom, megmosom őket Almával és levendulavirággal fedő alatt összefőzöm. Jöhet bele a cukor, kb 4-5- percig főzöm még, mielőtt csírátlanított üvegekbe kerül.

 

Érdemes kipróbálni, igazi mesebeli íze van!

süti beállítások módosítása