A kertben most nyílnak a rózsák, és azt vettem észre magamon, hogy teljesen mániámmá vált a virágok illatának, ízének, aromájának élvezete. Nem elég, hogy vázába kerülnek a virágok, de szívesen kísérletezem a kulináris felhasználásukkal is. Ehhez az illatos szirmokkal érdemes egy próbát tenni. Teszem limonádéba, reggeli müzlihez, joghurtba, túrógombóc mellé cukorhoz darálva...
A kis receptes gyűjteményemben pedig a rózsaszörp és a rózsalekvár is szerepel, bár eredeti forrásuk már rég ismeretlen:
Rózsaszörp
15 dkg illatos szirom, 1 liter víz, 1 citrom héja, cukor
Lassan, fedő alatt főzöm, míg a szirom el nem veszti a színét. Leszűröm, egy bögre léhez fél bögre cukor kerül. Újraforralom, kb. fél-egy percig, majd steril üvegekbe töltöm.
Rózsa-levendula zselé
3 alma hámozva-reszelve, 80 gr rózsaszirom, 10 szál levendula, 30 dkg cukor
Rózsaszirmokból a sárga vacokrészt kivágom, megmosom őket Almával és levendulavirággal fedő alatt összefőzöm. Jöhet bele a cukor, kb 4-5- percig főzöm még, mielőtt csírátlanított üvegekbe kerül.
Érdemes kipróbálni, igazi mesebeli íze van!