Ki a városból... az erdő szélére. Vidéki romantika, és ami mögötte van.

Ki a városból...

Kötött kertésznadrág kisbabáknak

2014. augusztus 12. - egy.

Saját fejlesztésű, kezdőknek is bátran ajánlott kötésmintát szeretnék ma megosztani, mégpedig egy vidám, csíkos mintás kertésznadrágét. A pántja tetszőlegesen hosszúra köthető, így a gombok arrébbvarrogatásával egyre nagyobb méretre tudjuk állítani - ezért került a gomblyuk a kötés elejére. Mivel több színű csíkokból áll, a maradék fonalakat is bátran felhasználhatjuk, amennyiben sikerült közel azonos vastagságúakat összeválogatni.

Na de lássuk, miről van szó:

Négyes kötőtűvel fogunk dolgozni, kettő darab gombra és három színre számolva színenként körülbelül 30 gramm fonalra lesz szükségünk. Próbakötésként tizennyolc szemmel lustakötéssel (első sor: sima, második sor: sima) kötünk 34 sorig, ennek egy tízszer tízes négyzetet kell kiadnia. Ha minden klappol, kezdődhet a munka!

kantaros.jpg 

A nadrág szárával fogjuk kezdeni, húsz szemmel, lustakötéssel. Nálam a kezdőszín a pink volt, ehhez viszonyítottam a hármas színblokkok kezdetét és végét. Mindegyik blokk két sor pink, két sor sárga és két sor narancssárga keverékéből áll. Körülbelül hét centi magasságig kössünk, majd tegyük félre a szemeket, és kössük meg ugyanígy a nadrág másik szárát is. Ha kész, vegyük az összes szemet egy tűre, és folytassuk a munkát a nadrág ülepével illetve derekával. Ha megfelelően hosszúnak érezzük a derékrészt, jelöljük meg a sort, és kezdjünk fogyasztani - ez körülbelül 15-20 centi magasságban lesz, attól függően, milyen nagy babának kötünk. Nálam a kezdőszín a pink, így minden pink-blokk második sorában a sor elején és végén is fogyasztottam egy-egy szemet, de a sárgában és narancssárgában már nem. Ahogy haladunk, szépen kirajzolódik a nadrág eleje, egy nyújtott trapézforma. Derékrésztől számítva 20 centi magasságnál készítsük el a gomblyukakat: három szemet simán kötünk, hármat leláncolunk, majd ugyanezt megejtjük a sor végén is. A következő sorban a leláncolt szemek helyett ugyanannyi új szemet veszünk fel.

A hátulját az elejéhez nagyban hasonlóan kötjük. A munka során a derékvonal jelöléséig ugyanúgy haladunk, ezt elérve viszont kilenc-kilenc szemet fogunk leláncolni a sor elején és végén is, így a maradék huszonkét szemmel folytatjuk a munkát. Most kerül kialakításra a nadrág hátulja. Tíz centit kötünk még hozzá, és kezdődhet a kantárok kialakítása. Kilenc szem alkot egy pántot, így a sor elejéről és végéről ennyit leszámolok, a közöttük lévő részt pedig leláncolom. Egyszerre csak egy pántot kötünk, a másik addig szemtartón vagy nagyobb biztosítótűn várja a sorsát, a sok forgatás miatt könnyebb kezelni így, mintha segégtűn lenne. A pántok 20 centis magasságáig folytattam, majd minden második sorban fogyasztva lekerekítettem a kantár végét. Már csak az összeállítás és a gombok felvarrása maradt.

 (Fotó: PixelTigris.hu)

 

süti beállítások módosítása